Post | plantbasedmiri
top of page
  • Writer's pictureMiri

Datolya Paszta

Updated: Dec 7, 2021



A datolya a világ legegészségesebb természetes édesítője. Sokan ódzkodnak tőle a cukortartalma miatt, de nem szabad összetévesztenünk a gyümölcsökben lévő cukrot a finomított cukrokkal és édesítőszerekkel, ugyanis a kettő nem ugyanaz! Utóbbiak mind üres kalóriát tartalmaznak mindenféle pozitív egészségügyi hozadék nélkül. Sőt, még akár komoly metabolikus rendellenességeket is okozhatnak.


Ezzel szemben a datolya telis-tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal. Kiemelkedő a kalcium, kálium, magnézium, valamint A-, B6- és K-vitamin tartalma, melyek mind fontosak a csontjaink, izmaink és immunrendszerünk megfelelő működéséhez, az A-vitamin pedig a bőr, illetve a látás egészségéhez is szükséges, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést.


Szinte minden receptemben találkozhattok vele datolya paszta, vagy datolya szirup formájában, mert minden ételt ezzel édesítek, legyen szó akár desszertről, salátaöntetről, vagy egytálételről.


A datolya paszta, illetve datolya szirup elkészítése roppant egyszerű, nem igényel semmilyen különleges hozzávalót vagy konyhai eszközt, mindössze egy turmixgépre, datolyára és vízre lesz szükségünk.


Hozzávalók

1 bögre aszalt, kimagozott datolya

víz


Elkészítés

1. A datolyát felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és 3-4 órán keresztül áztatjuk. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, forró vízbe is áztathatjuk 20-30 percre.

2. Miután megpuhult, lecsepegtetjük, majd turmixgépbe, vagy késes aprítóba helyezzük, és krémesre turmixoljuk. Lezárható üvegben egy hétig eltartható hűtőben.



8,954 views0 comments
bottom of page